Tips voor begeleiding

Allereerst wil ik even zeggen dat ik deze tips op mezelf projecteer. Ik denk dat deze tips voor elk persoon met Asperger helpen, maar ik schrijf hier op hoe ik het graag gehad had willen hebben. Als klein meisje is er niet altijd fijn met mij omgegaan, en daarom wil ik de begeleiders van toen tips geven. Ik denk dat deze tips voor elke begeleider die een cliënt met autisme heeft van toepassing zijn. 

 

Tip 1: Altijd rustig blijven.

Wanneer je als begeleider zijnde iemand met Autisme niet begrijpt, blijf dan vooral doorvragen. Het moet natuurlijk niet vervelend worden voor de cliënt, maar het is belangrijk dat je de cliënt daadwerkelijk snapt. Wanneer je het dan nog steeds niet begrijpt, wordt dan nooit boos op de cliënt. Het is belangrijk om altijd rustig te blijven bij iemand met Asperger. Mensen met Asperger nemen dingen letterlijk op, en kunnen hier nachtenlang van wakker blijven. Als jij boos wordt op iemand met Asperger, kan dit een behoorlijke impact hebben op die persoon. Blijf vragen, maar blijf altijd rustig. 

 

Tip 2: Een goede uitleg.

Mensen met Asperger kunnen snel in de war raken. Dit betekend dat jij als begeleider de structuur moet aanhouden. Een goede uitleg is hiervoor ontzettend belangrijk. Leg iemand met Asperger alles goed uit, en desnoods vaker dan 1 keer. Iemand met Asperger kan snel afgeleid raken, dus als hij of zij het nog niet snapt na 20 keer, leg het een 21e keer uit. 

 

Tip 3: Goede communicatie. 

Communicatie is moeilijk voor iemand met Asperger. Echter is het wel belangrijk om een band op te bouwen. Probeer interesse te tonen in de cliënt. Laat zien aan de cliënt dat je meer wilt weten over zijn of haar hobby's. Zo kom je vaak snel binnen bij iemand met Asperger. Wanneer je binnen bent, kan je vaak goed met de cliënt praten. Het is wel belangrijk dat jij de eerste stap zet, want mensen met Asperger zijn vaak niet zo sociaal. Gebruik tijdens een gesprek met iemand met Asperger duidelijke taal. Geen spreekwoorden of beeldspraak, want dit word vaak erg letterlijk genomen door iemand met Asperger. Praat rustig en duidelijk zodat het goed word opgevat. 

 

Tip 4: Structuur.

Het stond al bij tip 2, maar ik wil deze er toch nog even bij pakken. Een goede structuur is voor iemand met Asperger een must. Mensen met Asperger raken anders snel in de war. Mensen met Asperger presteren nou eenmaal beter als er een goede structuur is. 

 

Tip 5: Zelfstandigheid.

Iemand met Asperger heeft misschien een lichte stoornis, maar is niet zwaar verstandelijk beperkt. Kijk eerst wat iemand met Asperger zelf kan, voordat jij dingen onderneemt. Mensen met Asperger zijn vaak erg zelfstandig, en hebben alleen begeleiding nodig bij kleine dingen.