Vrouwenmishandeling & huiselijk geweld
![](https://primary.jwwb.nl/unsplash/3zgllN5P7Mc.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C926%2Cx0%2Cy347%2Csafe&width=394&height=190)
![](https://primary.jwwb.nl/unsplash/rRAT2lIQyIk.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=980%2C2880%2Cx470%2Cy0%2Csafe&width=478&height=1406)
Vrouwenmishandeling
Vrouwenmishandeling betekent in de regel lichamelijk en/of geestelijk geweld tegen vrouwen door hun (ex-)partner. Om die reden wordt vrouwenmishandeling geschaard onder huiselijk geweld. Het is een manier om macht uit te oefenen. Vrouwenmishandeling kan heel ver gaan en het leven van het slachtoffer tot een hel maken. In de praktijk blijkt het heel moeilijk om aan dit geweld tegen vrouwen een eind te maken.
Huiselijk geweld
Geweld wordt vaak gebruikt om macht uit te oefenen. Ook kan het een teken van onmacht zijn om zich op een gezonde manier tot een ander te verhouden. Geweld kan verschillende vormen aannemen. De meest bekende zijn fysiek of verbaal geweld, maar ook het onthouden van liefde, affectie, aandacht en zorg kan een vorm van geweld inhouden.
De meeste vormen van geweld, waaronder seksueel en huiselijk geweld, worden gepleegd door bekenden van het slachtoffer. Vaak zijn dat ouders, partners, familieleden, vrienden of bekenden. Voor slachtoffers van deze vormen van geweld is het vaak extra traumatisch als daders misbruik maken van hun afhankelijkheid en kwetsbaarheid en hun vertrouwen beschadigen.
Bron: mindkorrelatie.nl
Woonvoorzieningen slachtoffers vrouwenmishandeling & huiselijk geweld:
Voor slachtoffers van huiselijk geweld of vrouwenmishandeling zijn er allerlei soorten opvangtehuizen. Zo heb je het leger des Heils en blijf van mijn lijf huizen. Deze opvangcentra's richten zich op het zorgen van veiligheid. Ze werken aan een positief zelfbeeld van de slachtoffers, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Ook helpen deze organisaties om het netwerk van het slachtoffer te vergroten.
Één van de organisaties die slachtoffers onderdak biedt zijn de blijf- van- mijn- lijfhuizen. Blijf-van-mijn-lijfhuizen, sinds de jaren 2010 ook wel Oranje Huizen genoemd, zijn opvanghuizen voor slachtoffers (meestal vrouwen en hun kinderen) van Huiselijk geweld in Nederland. Blijf van m’n Lijf is bedoeld voor vrouwen en kinderen die gevlucht zijn voor huiselijk en relationeel geweld. Zij bieden bescherming als je gevlucht bent voor je partner, familie, mensenhandel of vanwege gedwongen prostitutie of eergerelateerde problemen.
Voordat iemand in zo'n opvangcentrum komt, moet het wel erg ver zijn gegaan. Eerst worden er meldingen gedaan van huiselijk geweld. Wanneer er kinderen bij betrokken zijn, komt jeugdzorg om de hoek kijken. Anders heb je organisaties als veilig thuis en slachtofferhulp die je helpen. Wanneer dit niet helpt, en de situatie is te gevaarlijk, kom je in een tehuis. Eerst worden er nog stappen ondernomen als: een contactverbod of een huisverbod.
Een dag in het leven in een blijf- van- mijn- lijfhuis:
Vrouwen die in een blijf- van- mijn- lijfhuis terecht komen, zijn vaak heftig getraumatiseerd. Ze komen meestal binnen met 1 grote tas, en dat is het. Vaak hebben ze de kinderen ook bij zich. In een vrouwenhuis worden ze opgevangen met liefde. Veel van deze huizen zijn geheim. Ze staan op geheime locaties en je kan er niet zomaar naar binnen. In een blijf- van mijn- lijfhuis heb je verschillende appartementen of kamers. Vaak wonen de vrouwen hier alleen of met hun kinderen. In de huizen krijgen vrouwen therapie en hulp bij alle behoeften. S'avonds kan er gezamenlijk gegeten worden, maar je kan ook zelf koken. Verder is een blijf- van- mijn- lijfhuis erg vrij. Je woont in principe op jezelf. Je mag naar buiten wanneer je dat wilt. Wel is het belangrijk dat je uitkijkt met contacten, omdat de mishandelaar je zo kan vinden. In een blijf- van- mijn- lijfhuis heb je niet een vaste planning. De vrouwen en de begeleiders houden het draaiende met elkaar. Een aantal keren per week vinden er gesprekken plaats.
Werkzaamheden van een MZ-er in een blijf- van- mijn- lijfhuis:
-Begeleiden: Als persoonlijk begeleider is het belangrijk om een slachtoffer goed te begeleiden. Veel vrouwen en kinderen komen binnen met een trauma. Als persoonlijk begeleider is het dan jouw verantwoordelijkheid om te ondersteunen. De vrouwen en kinderen moeten door dit trauma heen, en hier help jij ze bij.
-Huishouden: Samen met de vrouwen doe jij het huishouden. Het is de bedoeling dat je samen het huis schoonhoudt. Wanneer iemand om een bepaalde reden niet kan schoonmaken, doe jij dit.
-Koken: Als persoonlijk begeleider moet je ook kunnen koken. Vaak zijn er koks in de buurt, maar niet altijd. Sommige huizen hebben geen koks. Als je geluk hebt koken de vrouwen zelf. Het kan ook zijn dat je met zijn allen op de groep eet. Wanneer dit het geval is, kook je samen met de vrouwen.
-Vermaak: Als persoonlijk begeleider is het belangrijk dat je het slachtoffer haar gemak stelt. Je bedenkt activiteiten voor de vrouwen en de kinderen om samen te doen. Je vermaakt de slachtoffers en helpt ze de dag door te komen.
-Studie: Als slachtoffer van huiselijk geweld wil je zo snel mogelijk je leven weer op de rit krijgen. Dit gaat vaak doormiddel van een studie goed. Als MZ-er kan je een slachtoffer begeleiden met de studie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb