![](https://primary.jwwb.nl/unsplash/EntovEnMZl4.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1280%2C1280%2Cx378%2Cy0%2Csafe&width=315&height=315)
Ouderen
Als je ouder wordt, kan je niet altijd alles meer zelf. Vaak is thuiszorg dan niet meer genoeg. Veel ouderen wonen nog gewoon thuis alleen of met hun partner. Soms kan dit niet meer. Daarom zijn er verzorgingshuizen en verpleeghuizen voor kwetsbare ouderen. In deze huizen kunnen ouderen terecht met dementie, psychische problemen en lichamelijke problemen. In de verzorgingshuizen worden de ouderen goed verzorgd. Ouderen wonen vaak in verzorgingshuizen, bejaardentehuizen of thuis. Toch zijn er meer woonvoorzieningen voor ouderen dan de meeste mensen denken.
Woonvoorzieningen voor ouderen:
- Aanleunwoning: Senioren in een aanleunwoning bij een zorginstelling kunnen zorg krijgen van de zorginstelling. Ook mogen ze gebruik maken van de voorzieningen. De ouderen kunnen zelf kiezen of ze hulp wel of niet nodig vinden.
- Woonzorgcomplex: Dit zijn zelfstandige woningen. Deze woningen zijn ontworpen met aandacht en veiligheid. Er is een gemeenschappelijke ruimte en er zijn afspraken gemaakt over de hulp die de ouderen krijgen.
- Serviceflat: Dit is een appartementencomplex speciaal voor ouderen. Bewoners hebben verschillende diensten tot hun beschikking. Bijvoorbeeld maaltijdservice, een logeerkamer, een ontmoetingsruimte of een klussendienst.
- Levensloopbestendige woning: Dit is een zelfstandige woning. Hier kan iemand in al zijn levensfases wonen. Een levensloopbestendige woning is flexibel gebouwd, en aanpassingen zijn makkelijk te doen.
- Kangoeroewoning: Hier wonen ouderen of mensen met een handicap samen met hun familie. Het zijn gekoppelde, maar toch zelfstandige woningen.
- Mantelzorgwoning: Dit is een verplaatsbare, tijdelijke wooneenheid bij een bestaande woning. De bewoner woont zelfstandig, maar de mantelzorger is altijd dichtbij.
- Gemeenschappelijke woning: De ouderen wonen in zelfstandige woonruimten en delen gemeenschappelijke ruimten.
- Gemeenschappelijk wonen met verschillende leeftijden: Hier wonen mensen van verschillende leeftijden samen. De mensen wonen zelfstandig, maar delen wel gemeenschappelijke ruimten.
- Thuishuis: Hier wonen alleenstaande ouderen met ondersteuning van vrijwilligers. Dit is een kleinschalige woonvoorziening.
- Particulier wonen: Hier is sprake van als een groep vrienden besluit samen te wonen.
- Gestippeld wonen: Als leden van een wooncomplex verspreid wonen over het complex.
- Harmonica wonen: Leden van een woongroep wonen geclusterd in een complex.
- Kleinschalig wonen: Bij deze vorm woont een kleine groep mensen samen. Deze mensen hebben vaak intensieve zorg nodig.
Bron: beteroud.nl
Een dag in het leven in een verzorgingstehuis (open PG):
De ouderen worden vaak vroeg uit zichzelf wakker. Sommige ouderen zijn om half 8 al wakker. Veel ouderen worden gewassen in de ochtend, of worden onder de douche gezet. Wanneer het douchen klaar is, wordt de bewoner naar de huiskamer gebracht voor het ontbijt. In een verzorgingstehuis is een gezamenlijke huiskamer waar men samen eet. Sommige bewoners kunnen nog veel dingen zelfstandig, dus die ontbijten zelf in de huiskamer. Rond 10 uur zijn de meeste bewoners wel uit bed. Na het ontbijt is er een rustuurtje. Veel ouderen slapen in hun stoel na het ontbijt. Rond een uur of 11 komt er koffie met een koekje. Er is nu tijd voor een spelletje met de begeleiders of voor een gezellig praatje. Om 1 uur is er lunch. De tafels worden gedekt door de begeleiders. Vaak is er tijdens de lunch soep aanwezig. Sommige mensen vinden het fijn om in de middag warm te eten. Hier wordt vaak rekening mee gehouden. Na de lunch is er weer een inkak momentje. Veel mensen gaan nog even lekker hun bed in. Ook kan het zijn dat er activiteiten zijn. Sommige begeleiders gaan aan de wandel met bewoners, of er is een activiteit voor alle bewoners van het hele complex. Vaak worden er veel dingen georganiseerd zoals samen knutselen, muziek maken of een optreden. Rond een uur of 3 krijgen de bewoners weer koffie of thee. Veel bewoners zitten in hun appartement op dit tijdstip. 5 uur is meestal de tijd dat het diner wordt gegeten. Veel verzorgingstehuizen hebben een eigen keuken op de begaande grond. Deze keuken kookt voor alle bewoners en begeleiders. Na het eten wordt de tv vaak aangezet, of er wordt een praatje gemaakt. De meeste bewoners gaan rond 10 uur naar bed. Het is natuurlijk helemaal aan de bewoner zelf hoe laat hij/zij wilt gaan slapen. Sommige bewoners zitten tot 12 uur in de huiskamer, en sommige bewoners slapen al om 8 uur.
![](https://primary.jwwb.nl/unsplash/f_2b9E8tV_M.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=833%2C2880%2Cx892%2Cy0%2Csafe&width=478&height=1654)
![](https://primary.jwwb.nl/unsplash/_aduPjJvDx4.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1918%2C1280%2Cx1%2Cy0%2Csafe&width=478&height=319)
Werkzaamheden van een MZ-er in een verzorgingstehuis:
Als MZ-er mag je helaas geen zorgdiensten draaien. Wel mag je dingen doen als activiteiten begeleiden. Als MZ-er doe je dan leuke dingen met de ouderen. Ook mag je persoonlijk begeleider zijn. Als persoonlijk begeleider heb je gesprekken met je cliënt en begeleid je hem of haar met dingen als zelfstandigheid en huishouden. Ook mag je als MZ-er huiskamerdiensten draaien. Dit betekend: koffie en thee zetten en een praatje maken met de bewoners. Als MZ-er mag je de bewoner wel helpen met de dagelijkse verzorging. Denk aan: haren kammen, tanden poetsen of maaltijden naar de bewoner brengen. Ook mag je als MZ-er dus activiteitenbegeleider worden. Als MZ-er mag je ook met de bewoner op pad gaan, of de bewoner helpen met huishoudelijke taken. Uiteindelijk is het jouw doel om de bewoner zo veel mogelijk zelfstandig te laten zijn. Je helpt de bewoner met kleine bezigheden, maar zelfstandigheid staat centraal.
Maak jouw eigen website met JouwWeb